SCUP

 

Merit - SCUP Excellence in Architecture for a New Building

Virginia Wesleyan University

Greer Environmental Sciences Center
Virginia Wesleyan University - Greer Environmental Sciences Center
Jury Comments
". . . significant impact on a small campus . . . tremendous terminus to the lawn . . . clearly an architectural response to the building's orientation . . ."

Highlights

    • Site – 2.92 acres; Building – 36,525 gsf / 20,011 asf
    • LEED Gold
    • Within the School of Mathematics and Natural Sciences, all fields participated in the planning of the building.
    • The four teaching labs are organized thematically around the Earth’s four spheres (atmosphere, biosphere, hydrosphere, and geosphere). The labs are complemented by four active learning classrooms and a mix of formal and informal study spaces.
    • Design-build delivery maximized collaboration between the architect and builder.
    • The building has been recognized by the Elizabeth River Project for pollution prevention and wildlife habitat preservation.
    • Vegetated bioretention basins offer habitats for birds and wildlife while treating rainwater and stormwater runoff.
    • The design committee championed materials expressive of the university’s natural setting.

Perspectives

When the project began in 2015, it offered a way to honor a retiring president’s passion for the sciences and sustainability while responding to a projected surge in enrollment in biology and environmental sciences by more than 100 percent in five years. Integrated project planning tied these immediate needs to the university’s strategic and master plans by creating a building program designed to support growth in the natural sciences while celebrating place-based research, interdisciplinary collaboration, and hands-on learning—key tenants of the university’s academic mission.

Occupying the last building location on the university’s main quad, the center acts as a portal for students traversing campus— connecting them to the building’s dynamic program and natural context through a series of transparent layers and pathways brimming with native flora and fauna. The building’s design respects the campus’s intimate scale while using its prominent location as a campus gateway to elevate common design themes. Completing the campus’s main quadrangle, the center locates its core labs at the center of the building and connects everything to this learning experience through transparency and a portal that heightens the experience of science and scientific exploration.

As a creative means to incorporate diverse user perspectives during planning, the design team leveraged extant campus planning documents, including a prior unrealized design of a science building, to inform the project’s program and form. The building extends beyond its footprint to promote a campus culture of lifelong collaboration and interdisciplinary research.

Project Team

VMDO Architects; also Page/SST Planners; Dunlap & Partners; Dunbar Milby Williams Pittman & Vaughan; O’Shea-Wilson Siteworks; Hourigan Construction